< terug naar vraagbaak

Waar zijn chaps voor?

Chaps worden in combinatie met jodhpurs gebruikt tijdens het paardrijden. De naam "chaps" is afgeleid van het Spaanse woord "chaparreras", wat verwijst naar het type beenbeschermers dat door Mexicaanse ruiters werd gedragen. 

Chaps draag je om de kuit. Ze hebben een elastiek dat onder de schoen doorloopt en sluiten met rits of met klittenband. Vaak hebben ze aan de boven en/of onderkant nog een drukknoop. Aan de achterkant zit vaak een elastisch deel waardoor de chaps goed aansluiten.

Je hebt chaps met printje, strass, gekleurd, of gewoon effen zwart.

Chaps als bescherming tijdens het paardrijden

Chaps zijn essentieel voor ruiters die met jodhpurs rijden. Tijdens het rijden bieden ze bescherming tegen wrijving met het zadel en het zadeldek. Het constante contact tussen de benen van de ruiter en het zadel kan irritatie en schuurwonden veroorzaken, vooral bij langere ritten. Chaps verminderen deze wrijving en voorkomen ongemak en pijn, waardoor de ruiter zich beter kan concentreren op de rit en de taken die voorhanden zijn. Verder beschermen de chaps ook de rijbroek. 

Onderhoud chaps

Chaps kunnen gemaakt zijn van suede, immitatieleder en leder. Vaak zijn de chaps wasbaar in de wasmachine. Is dat niet mogelijk dan kun je ze met een vochtige doek schoonmaken. Chaps van leder moeten behandeld worden met ledercreme om ze soepel te houden. 

 

© 2019 - 2023 Ruiterkids.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel