< terug naar blog

Paarden verzorgen, hoe doe je dat?

Na een gezellig ritje met ze allen op de paarden is de volgende taak: paarden verzorgen. En dit is een precisiewerkje wat wel wat tijd vergt. Er zijn diverse handelingen die je moet uitvoeren. Om je goed voor te bereiden hebben wij ze op een rijtje gezet.

De voeding

Natuurlijk verwen je jouw paard tijdens de wandeling of na het rijden met lekkere paardensnoepjes. Daarnaast is goede en gezonde voeding erg belangrijk bij het paarden verzorgen. Een paard eet constant. Met zijn kleine maag is het beter om verschillende kleine maaltijden te geven om problemen te vermijden. Het voedsel kan je onderverdelen in: ruwvoer, krachtvoer en water.

Hoef verzorging

Voor en na iedere rit is het van belang dat de hoeven gekrabd worden. Met een hoevenkrabber kan je het modder en mest verwijderen. Controleer ze ook altijd even op steentjes en ander vuil. Let op: krab de hoeven niet te ruw uit, want op die manier haal je iedere keer wat hoorn van de hoefzool waardoor de zool steeds gevoeliger wordt. Om de hoeven optimaal te verzorgen, kan je de hoeven insmeren met hoefbalsem. 

Tanden van de paarden verzorgen

Zoals wij onze tanden moeten poetsen, is het ook belangrijk dat de tanden van de paarden goed verzorgd worden! Bij ontstekingen of slechte tanden krijgt een paard meer kolieken en dat doet hem zeer. Daarom is het verstandig om regelmatig de paardentandarts te laten komen. Merk je dat je paard vaak eten morst, meer hooi dan krachtvoer eet of slecht uit zijn mond ruikt, trek dan aan de bel. Het is dan namelijk belangrijk dat je paard een goede tandverzorging krijgt.

Poetsen, borstelen en kammen

Bij de dagelijkse verzorging mag een goede poetsbeurt niet ontbreken! Er zijn diverse borstels die je kunt gebruiken. Zo kun je met een roskam ronddraaiende bewegingen maken voor een masserend effect en om vuil los te maken. Met een harde borstel verwijder je het vuil. Deze borstel gebruik je ook voor de benen. Het hoofd doe je met een zachte borstel, terwijl ogen en neus worden afgesponst. De manen en staart ontdoe je van stro en kam je uit met een staart- en manenborstel.

Controle van de stal

Bij het verzorgen van de paarden hoort natuurlijk ook hun huis, de stal. Hier is een voederbak, drinkbak en ruif of hooinet aanwezig. Het is belangrijk dat de ruif of hooinet iedere dag wordt gevuld met vers hooi. De voederbak moet schoon zijn en de overgebleven voedselresten moeten weggegooid worden. Voedsel dat blijft liggen, is meestal niet goed meer. Ook de drinkbak moet elke dag gecontroleerd en gereinigd worden.

Uitmesten van de stal

Dit wordt vaak gezien als het minst leuke klusje. Met een mestvork of schep verwijder je de mest ballen. Dan verwijder je het schone stro en legt het aan de kant. Alle vieze plekken en nat stro dienen opgeschept en weggebracht te worden. Het schone stro mag je daarna terugleggen en aanvullen met vers stro.

Een hele taak dus dat paarden verzorgen, maar daar kom je niet onderuit als je wilt paardrijden! Naast dat het belangrijk is voor de gezondheid van het paard, versterkt het ook zeker de band tussen ruiter en paard. Iets wat je dus ook niet wilt missen!

In het blog "Poetsspullen voor paard & pony" lees je welke poetsspullen je allemaal nodig hebt.

Nieuwsbrief

Wil je geen nieuws of speciale aanbiedingen missen? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

© 2019 - 2024 Ruiterkids.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel