< terug naar blog

Is paardrijden veilig?

De vraag of paardrijden veilig is, is lastig te beantwoorden. Bij elke sport kan er iets gebeuren. Ook bij paardrijden. Een extra aspect dat bij het paardrijden komt kijken is dat paarden levende wezen zijn. Een paard is een vluchtdier. Als het ergens van schrikt is vluchten zijn eerste reactie. Dat is iets om rekening mee te houden. Verder zijn paarden kuddedieren. Als 1 paard ergens van schrikt, wil de rest het liefst mee. En als het ergens van geschrokken is vergeet hij het niet zo snel.

Gelukkig wordt er op manages aandacht besteed aan veilig paardrijden. Dit doen ze door kinderen bewust te maken van de risico's en ze te leren hoe ze met paarden om moeten gaan. En gelukkig kun je zelf ook wat doen om het paardrijden veilig(er) te maken. 

Kies een manage met een keurmerk

Is een manege aangesloten bij bijvoorbeeld de KNHS, FNRS of Manege & Ruiter Bond, dan moet de manage aan veiligheidseisen voldoen. 

   

Een cap is verplicht

Bij elke manage of stal is het dragen van een paardrijcap verplicht. Logisch, want een hoofd is kwestbaar en is eenvoudig te beschermen met een goed passende cap. Een cap moet aan veiligheidseisen voldoen en een keurmerk hebben. Al onze caps voldoen aan de laatste veiligheidseisen. Een paardrijcap mag niet te los of te strak zitten. 

Zit een cap te los dan zal deze verschuiven tijdens het rijden of bij een val van je hoofd vallen. 
Zit een paardrijcap te strak dan krijg je daar hoofdpijn van. Neem dus echt even de tijd om deze goed af te stellen bij je kind. Wil je weten hoe je de juiste capmaat bepaalt, bekijk dan even ons filmpje.

Investeer in een goede cap. Een niet goed passende cap biedt weinig tot geen bescherming!    

Paardrijden met een bodyprotector 

Een bodyprotector maakt het paardrijden veiliger. Het ziet eruit als een soort bodywarmer en beschermt de wervelkolom, ribben en onderliggende organen tijdens een val bij het paardrijden. Het dragen van een bodyprotector bij het paardrijden is (nog) niet verplicht. Hoewel er wel manages zijn die het verplichten tijdens springlessen. Wil je weten hoe je een bodyprotector op de juiste manier draagt, bekijk dan ons filmpje

      

Wat kun je verder nog doen om veilig paard te rijden?

  • verdiep je samen met je kind in hoe je met paarden om moet gaan
  • wees rustig in de stallen
  • benader paarden rustig 
  • loop nooit vlak achter een paard langs
  • draag nooit slippers of open schoenen op stal ook al is het nog zo warm

Je zou het na dit verhaal bijna vergeten, maar paardrijden is natuurlijk gewoon een fantastische sport en een leuke hobby. Waarbij kinderen heel veel leren over het omgaan met paarden maar ook over zichzelf! Bij elke sport kun je vallen, ook bij paardrijden. Maar met wat voorbereiding, de juiste kleding en gezond verstand kun je veilig paardrijden en de gevolgen van een eventuele val beperken.

Nieuwsbrief

Wil je geen nieuws of speciale aanbiedingen missen? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

© 2019 - 2023 Ruiterkids.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel