< terug naar vraagbaak

Waarom zijn paardrijlaarzen hoog?

Paardrijlaarzen zijn een belangrijk onderdeel van de uitrusting van een ruiter en worden speciaal ontworpen voor het paardrijden. Een van de meest opvallende kenmerken van paardrijlaarzen is hun hoogte. Waarom zijn paardrijlaarzen hoog en wat zijn de voordelen van deze hoogte?

Bescherming

Een van de belangrijkste redenen waarom paardrijlaarzen hoog zijn, is omdat ze de ruiter beschermen tegen de elementen. Bij het paardrijden kan het voorkomen dat er water, modder of andere stoffen opspatten en op de laarzen terechtkomen. Hoge laarzen bieden extra bescherming aan de benen van de ruiter en voorkomen dat deze stoffen in de schoenen terechtkomen.

Een ander voordeel van de hoogte van paardrijlaarzen is de bescherming die ze bieden aan de kuiten van de ruiter. Bij het paardrijden kunnen de kuiten van de ruiter in contact komen met de zijkanten van het paard, vooral tijdens het springen of bij het rijden van jonge paarden die nog in training zijn. De hoogte van de laarzen beschermt de kuiten van de ruiter tegen kneuzingen, schrammen en ander letsel.

Grip en ondersteuning

Daarnaast bieden hoge paardrijlaarzen de ruiter extra grip in de stijgbeugels. De laarzen bieden een goede ondersteuning aan de enkels en voorkomen dat de voet uit de stijgbeugels schiet. De hoge laarzen hebben ook een speciale hak die voorkomt dat de voet door de stijgbeugel glijdt en bieden daarmee extra veiligheid.

Een ander voordeel van hoge paardrijlaarzen is de manier waarop ze de enkels van de ruiter ondersteunen. Bij het paardrijden is een goede enkelondersteuning van essentieel belang om de houding van de ruiter te verbeteren en de balans op het paard te behouden. Hoge laarzen bieden deze ondersteuning door de enkels strak in te sluiten en te voorkomen dat ze naar buiten of naar binnen klappen.

Bovendien zijn hoge paardrijlaarzen ook een belangrijk onderdeel van de dressuuroutfit. In de dressuursport is de uitstraling van de ruiter en het paard van groot belang. De hoogte van de laarzen draagt bij aan deze uitstraling en geeft de ruiter een elegante en professionele uitstraling.

Oplossing voor te hoge paardrijlaarzen

Wellicht ken je dit probleem: de voetmaat van de rijlaars is goed, maar (vooral bij kinderen), de rijlaars te lang en komen in de knieholte. Dit gaat irriteren bij het paardrijden. Maar wij hebben daarvoor dé oplossing: hakverhogers! Dit zijn losse inleghakjes die je in de paardrijlaarzen plaatst. Deze blijven op hun plek zitten door een plakstrip. De inleg hak is ongeveer 1,2 cm. hoog. Dat kan net het beetje zijn om de rijlaars wél goed te laten zitten!

 

 

Met de laarzen heb je een betere houding en blijf je stevig in de zadel zitten. Ook zorgt het voor versteviging van je enkels en scheenbenen. Dit is namelijk de reden waarom de meeste laarzen tot op knie-hoogte zijn

Met de laarzen heb je een betere houding en blijf je stevig in de zadel zitten. Ook zorgt het voor versteviging van je enkels en scheenbenen. Dit is namelijk de reden waarom de meeste laarzen tot op knie-hoogte zijn

© 2019 - 2024 Ruiterkids.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

I.v.m. vakantie wordt je bestelling pas op maandag 10 juni a.s. verzonden. Bedankt voor je geduld!