< terug naar blog

Paardrijden voor kinderen

Paardrijden voor kinderen is misschien niet het eerste waar je aan denkt als ouder. Een groot beest van 500 kilo dat onvoorspelbaar kan zijn. Moet mijn kind daar nou echt op? Toch zijn er ook heel veel redenen te noemen die zeker pleiten om je kind te laten paardrijden. Wij hebben er enkele op een rij gezet.

In de buitenlucht erop uit met vriendjes en vriendinnetjes

Tegenwoordig zitten zoveel kinderen thuis op de bank voor de tv of PlayStation. En voor even hoeft dit zeker niet slecht te zijn, maar van een hele dag worden ze uiteindelijk niet beter. Hoe leuk is het dan als ze lekker in de buitenlucht aan de gang gaan met paarden? Ze leren andere kinderen kennen waar ze mee bevriend raken en wat kan leiden tot een vriendschap voor het leven.

Paardrijden doe je samen

Misschien denk je altijd als je naar een dressuurproef op tv kijkt dat het paard al het werk doet en de ruiter daar zit voor de sier. Vergeet het maar... het lijkt veel makkelijker dan dat het is. Paard en ruiter moeten samenwerken om het gewenste resultaat te behalen. De ruiter vraagt namelijk of het paard iets wil gaan doen en hierin heeft het paard natuurlijk de keus om "nee" te zeggen. Bij paardrijden voor kinderen leert jouw kind hoe je iets op een andere manier moet vragen, hoe je de ander kunt motiveren en wat je aan jezelf kunt veranderen om toch die oefening samen uit te voeren. Dit is niet alleen heel waardevol tijdens het paardrijden, maar ook in het dagelijks leven.

Goed leren luisteren, kijken en voelen

En hiermee bedoel ik niet dat jouw kind een paardenfluisteraar wordt. De kinderen leren tijdens het paardrijden van de instructeur, wat hun paard ze vertelt. Ze leren goed te kijken en te luisteren naar de instructies die worden gegeven. Hoe fijn als ze thuis ook een stuk beter gaan luisteren?

Paardrijden voor kinderen heeft een goede werking op het onder controle krijgen van het eigen lichaam

Paardrijden is absoluut geen sport voor luie mensen. Dit is een fabel die wij direct uit de lucht willen helpen! De controle, de beweging die je zelf moet maken en het evenwicht behouden, vergt inspanning van bijna alle spieren in je lichaam. En vergeet de mentale focus niet. Kinderen worden er sterk van zowel fysiek als mentaal. Vragen als wat te doen als je iets heel spannend vindt, hoe krijg je controle over je ademhaling en kun je het paard ook stoppen op eigen energie, wordt ze op spelenderwijs geleerd.

Paarden verwachten niets en zullen niet oordelen

Dit is heel anders dan bij mensen. Onbewust verwachten we vaak toch een hele hoop van onze kinderen. Dat ze goede cijfers halen op school, dat ze veel vriendjes en vriendinnetjes hebben, dat ze het goed doen tijdens sport. Het kind voelt goed aan dat er wat verwacht wordt. En hoe fijn is het dan dat paarden deze verwachtingen niet hebben. Voor een paard maakt het niet uit hoe oud je bent, wat je allemaal al meegemaakt hebt en hoe je het op school doet. Ook als je misschien gepest wordt, zal een paard daarom niet anders op jou reageren. Hij zal juist een fijne vriend zijn waar je aan kunt vertellen hoe je dag is geweest.

Zorgen voor en een band opbouwen met een dier

Het is niet alleen even rijden op het paard. Nee, er komt veel meer bij kijken wat verantwoordelijkheid vraagt van het kind. Je leert hoe je veilig en vol zelfvertrouwen met een paard kunt omgaan en verzorgen. Door het uit de wei halen, borstelen, opzadelen en rijden van het paard bouwen ze samen een band op. Het voelt voor kinderen vaak heel bijzonder om een paard te kunnen verzorgen en rijden. Zeker als ze regelmatig op hetzelfde paard rijden worden ze goede vriendjes.

Kinderen die paardrijden worden weerbaarder, sterker en ontwikkelen zelfvertrouwen 

Maak jij je als ouder wel eens druk of jouw kind de buitenwereld aankan? Logisch, dat doet iedere ouder.  Paardrijden voor kinderen helpt hier enorm bij! Je zult merken dat als ze een tijdje op paardrijden zitten, ze zelfstandiger worden en meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Laten we wel wezen, het geeft toch ook zelfvertrouwen als je zo’n groot en sterk dier onder controle hebt? Daarbij is een paard een heel trots dier en deze eigenschap wil die graag delen met jouw kind.

Nu is opeens dat beest van 500 kilo niet meer zo eng toch? Paardrijden voor kinderen biedt vele voordelen die zeker het overwegen waard zijn. Ben je enthousiast geworden en wil je weten wat je kind allemaal nodig heeft om te gaan paardrijden? Lees dan ons blog "Paardrijkleding kopen". 

Nieuwsbrief

Wil je geen nieuws of speciale aanbiedingen missen? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

© 2019 - 2024 Ruiterkids.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel