< terug naar vraagbaak

Is het dragen van een paardrijcap verplicht?

Het dragen van een paardrijcap is bij maneges sinds 2013 verplicht. Niet alleen bij maneges maar ook bij rijverenigingen en organisaties die paardensportevenementen organiseren. Door een cap te dragen, bescherm je je hoofd tegen letsel en laat je zien dat je serieus bent over je veiligheid tijdens het rijden. Ook al rijd je maar 1 rondje, of  ben je alleen maar aan het uitstappen. Paarden zijn en blijven vluchtdieren en in die zin kunnen ze onvoorspelbaar reageren. Ook een paard dat normaal gesproken nergens van op kijkt, kan toch een keer schrikken en een gekke sprong maken of er vandoor gaan.. 

Als je met je eigen paard of pony op pad gaat, dan is het dragen van een paardrijcap niet verplicht. Je mag zelf weten of je wel of geen cap draag. Maar het is uiteraard zeer sterk aan te raden om een paardrijcap te dragen. 

Veiligheid

Veiligheid is de belangrijkste reden waarom het dragen van een paardrijcap verplicht is. Tijdens het rijden kunnen onverwachte situaties optreden, zoals het paard dat schrikt of de ruiter die zijn of haar evenwicht verliest. In deze situaties kan een val of een ander ongeval optreden, waardoor het hoofd van de ruiter wordt blootgesteld aan potentieel ernstige schade. Een paardrijcap biedt extra bescherming voor het hoofd, wat het risico op letsel aanzienlijk vermindert.

Naast het bieden van bescherming, kan het dragen van een paardrijcap ook een voorbeeld zijn voor andere ruiters en voor beginners. Door het dragen van een cap laat de ruiter zien dat hij of zij serieus is over de veiligheid tijdens het rijden en dat hij of zij bereid is om de extra maatregelen te nemen om veilig te blijven.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle paardrijcaps even veilig zijn. Bij het kiezen van een cap moet je letten op de veiligheidsnormen en de pasvorm. Zorg ervoor dat je een cap kiest met de juiste maat en pasvorm dat bij je hoofd past.

© 2019 - 2024 Ruiterkids.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel